3 Eylül 2012 Pazartesi

Thassos (Tasos) Adası'na bir motor gezisi

Son zamanlarda motorsiklet kullanan ve hatta kullanmayan herkes Yunan adalarına ve İstanbul'a yakınlığı sebebiyle Tasos adasına gitti ya da gitmek derdinde

Bu yazıda hem fotoğraflarla hem deneyim olarak motorsiklet (ya da arabayla) nasıl gidilir, nerede kalınır, ne yapılır ona bakmaya çalışalım

Öncelikle idari işlemler. Türkiye'den Yunanistan'a motorlu bir araç çıkarmak için iki belgeye ihtiyaç var
-Uluslarası ehliyet ; Turing'den temin ediliyor, ilk sene için 300 TL, sonraki seneler için yıllık 150 TL
-Teşil sigorta (motorsiklet için 15 günlük 70 euro, 2 aylık 110 euro)

Bu ikinci belge Ipsala sınır kapısından 24 saat açık sigortacıdan temine edilebliyor. ehliyeti bilmiyorum biz giderken İstanbul Seyrantepe Turing'den aldık. Öylesi sanki daha garanti. Eğer şirket aracı çıkaracaksanız (ya da kiralık araç) ilgili şirketin onay yazısı ve imza sirküleri gerekmekte.

Neyse belgeler tamam, Ipsala'ya Tekirdağ'da köfte yenerek gelindi sınırda işer nispeten hızlı yürüyor. İlk bir kapıda plaka kaydınız yapılıypr sonra pasaport ve harç işi, sonraki küçük klübede motorlu cihazın çıkış işlemi ve son aşamada plaka bazında kontrol.

Yunanistan'a girerken ilk bir vize kontrolu var, mutlaka yesil sigorta kağıdına ve uluslarası ehliyete de bakıyorlar sonra hemen sınırdan başlayan çift şeritli güzel yol sizi bekliyor.

Giderken Alexdrapouli'den çıktık. Sınır yaklaşık 35 km. Burası bizim Dedeağaç olarak bildiğimiz yer. Yerel halkın çoğunluğu Türk ve müslüman hatta yoldaki müçük köylerde aynı Türkiye gibi küçük küçük camiler ve kerpiç evler var. Dolayısıyla tam başka bir ülkeye geldim hissine kapılmıyor insan. Dedeağac'a inince sahile varmış oluyorsunuz. bakarsanız otoban yok sahilin yaklaşık 20 km üstümdem devam ediyor. Bu yolu uzatmak şartmıdır? Bence acelesi olunmayan bir gidiş yolunda fena olmaz


Dedeağaç sonrası yol yukarıda görüldüğü gibi kuzeye doğru devam ediyor. Asfalt son derece düzgün ve virajlar bir motorcu için ideal. Yatış becerilerinizi burada test edebilirsiniz. Manzara genel olarak maki  ve hafif orman içi giden otobana paralel bir yol



Bu da yatan kalkan motorla neler yapılabiliri deneyen ben






Otobana sağlı sollu gidip Velkio şehrine geldikten sonra ayrıma geliyoruz. ancak amacımız sahilden gitmek oldugu icin Delta'ya doğru güney istikametinde yol alıyoruz. Tabelada Paradimi istikametini alıp aynı zamanda doğal koruma alanı olan yarımadada aşağı istikamete doğru devam ediyoruz. Yollar küçülüyor ancak asfalt kalitesi bozulmuyor ve Turkiye ile aradaki mesafeye bakıp üzülüyoruz.




Daha sonra yukarıda görüldüğü şekilde fenari yolunu alıpğ sahile kadar iniyoruz. Fenari adı üstünde feneri olan bir sahil kasabası. Benim gördüğüm genelde orta direk yunanlıların tatiler coluk çocuk gekdikleri şirin bir yer.


Fenari kasabası yolunda deniz pırıl pırıl karşımıza çıkıyor, artık yarımadanın en aşağısına inmiş durumdayız, denizle yol birleşiyor,küçük tatilci kasabaları ve plajları karşımızda. Değişmeyen şey, her yer pırıl pırıl, insanlar sakin ve birbirine saygılı..


Hacienta Plajı; Buradaki küçük balıkçıda duruyoruz yaklaşık 4 saattir yoldayız İstanbul'dan beri. Deniz muhtesem. Küçük bir balıkçı kalamar, ahtapot, patlıcan, ouzo aklımıza gelen her mezeyi söylüyoruz ve adam başı 20 euro bile tutmuyor. Turkiye'de bizleri her fırsatta yanaklarımızdan öpen balık restoranlarına bir kere daha selam edip yolumuza devam ediyoruz. Fenari üstünden bu sefer kuzeye doğru yollanıyoruz. Pigi Pallacio üstünden kuzeye doğru devam ediyoruz.




Yarımadadan Fenari-Toxodes-Paradisios yoluna kadar kuzeye çıkıyoruz. Burada artık ormanlar başlıyor manzaralar deniz kıyısından farklı olarak yeşillik ve sulak arazilere dönüyor. Paradisios üstünden istikamet Keramoti, Burası Tasos feribotunun kalktığı küçük kasaba. Deniz kıyısında (haliyle yoksa feribot kalkması biraz zor olurdu) ve tipik bir yunan köyü. Güzelliği deltanın burada sazlıklarla denize birleşmesi



Yukaridaki iki resmi ben çekmedim ancak manzarasını es geçmek istemediğim için ekledim




Motorlar Keramoti'den kalkan feribota kolayca yükleniyor, motor + 1 kişi 8 euro tutuyor, oradan Tasos adasına hareket ediliyor. Yolculuk yaklaşık 45 dakika kadar ve bizim Eskihisar-Topçular tadında. Sanırım feribotlar bir tık daha temiz, ancak tuvaletleri bizdeki lux restoran tuvaletleriyle aynı seviyede. Sanırım bu da medeniyet farkı o ve insana verilen değer olsa gerek.

-Yarın Tassos adası deneyimleri








3 yorum:

  1. Gitmeyi dusundugum ve bu konuda eniyi tavsiyeyi alabilecegim kisiymissiniz.2013 yaz sezonunda kesinlikle gidecegim bir parkur.Detayli anlatimlar icin cok tesekkurler.Tassos yazisini merakla bekliyorum.

    Saygilarimla

    YanıtlaSil
  2. Asak45'e katiliyorum belki beraber gideriz dimi asak45 :))

    YanıtlaSil
  3. oldu olacak beni de cagirin :)

    YanıtlaSil